Vetenskapliga fakta

Länken ovan leder till olika forskningsrön, studier och bevisade fördelar med Cambridge Viktprogram.

Diabetes Forum 2017

 

Research Effectiv Weight Loss, mars 2018

 

Cambridge mot Diabetes 2, BBC

 

Cambridge studier 

 

Svar på de vanligaste frågorna om Cambridge Viktprogram här

 

Gå gärna med i den engelska facebook-gruppen: The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan 100% support.  Inspiration utlovas!

 

FAQ: Fakta

Vad är BMI?

Body Mass Index (BMI) eller kroppsmasseindex anger relationen mellan vikt och längd enligt beräkningen kroppsvikt i kilogram dividerat med kroppslängden i meter i kvadrat.

 

En person som väger 75 kg och är 1,80 m lång har alltså BMI:

 \frac {75}{1,80 \cdot 1,80} \approx 23

Normalvikt är ca 20-25. Gränsen för övervikt är ca 25, och för fetma 30. Ett BMI över 40 innebär mycket höga hälsorisker, och under 20 räknas som undervikt med ökade hälsorisker.

 

Vad innebär "Viktprogram"?

Viktprogrammet består av 6 viktminskningsnivåer (viktminskning, stabiliseringsnivå och "hålla vikten" nivå). Alla nivåer har utformats för att hjälpa dig att utveckla en sund relation till mat, så att du kan fokusera på en hälsosam livsstil och det självförtroende som du önskar.

Vad är tallriksmodellen?

Tallriksmodellen är ett sätt att fixa sin måltid så att proportionerna blir de rätta - inte själva mängden mat.  

Enligt Livsmedelsverket ser en tallrik ut så här:

Delen med grönsaker/rotfrukter kan du öka till halva tallriken om du vill hålla koll på din vikt.

Om du behöver mer energi, tex om du tränar mycket, kan delen med potatis, pasta, ris, bulgur och bröd ökas.

Vad är Nordiska näringsrekommendationer?

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR2012) har antagits som de officiella rekommendationer som används i Sverige. Över hundra forskare och experter från Norden har granskat vetenskapliga studier. NNR lyfter fram matvanor som kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, typ 2-diabetes och cancer – sjukdomar som alla är kopplade till matvanor och livsstil.

 

NNR har tittat på forskning om hur man kan förebygga övervikt och fetma, och om hur man kan behålla vikten efter att man gått ner i vikt. Det finns tydliga bevis för att fiberrika livsmedel (fullkorn, grönsaker, frukter, bär, baljväxter, nötter och frön) och eventuelt mejeriprodukter ger mindre viktuppgång. Studier där man tittat på effekter på lång sikt visar att vitt/siktat mjöl, sockerrika livsmedel och drycker, rött kött och charkprodukter leder till större viktuppgång. NNR ger också rekommendatharioner om hur mycket av olika näringsämnen man behöver för att kroppen ska utvecklas och fungera på bästa sätt och om fysisk aktivitet.

  • äta dubbelt så mycket frukt och grönt, gärna 500 gram per dag, vilket motsvarar tre frukter och två rejäla nävar grönsaker
  • välja nyckelhålsmärkta livsmedel
  • äta mer fisk, gärna tre gånger i veckan
  • använda flytande margarin eller olja i matlagningen
  • i första hand välja fullkornsvarianter av bröd, flingor, gryn, pasta och ris
  • äta hälften så mycket läsk, godis, glass, snacks och bakverk som i dag
  • röra på sig 30 minuter varje dag.

Vad är en kalori...?

”En kalori är den värmemängd som går åt att värma upp ett gram vatten en grad”

Kalorier kommer från kolhydrater, protein, fett eller alkohol. Övrigt, tex vitaminer och mineraler,

är kalorifria.

Näringsämnena ger olika mängd kalorier per gram:

Protein: 4 kcal per gram

Kolhydrater: 4 kcal per gram

Alkohol: 7 kcal per gram

Fett: 9 kcal per gram

Vad är 5:2-diet?

Den periodiska fastan innebär att i två dagar per vecka begränsas kaloriintaget, till 500 kcal för kvinnor och 600 kcal för män. Övriga dagar äter man normalt. Professor Kerstin Brismar vid Karolinska universitetssjukhuset leder en studie med 100 försökspersoner i sex månader. Efter halva tiden har 99 procent gått ner i vikt och fått bättre hälsovärden. Lär mer om 5:2

Vad är den nordiska dieten?

Grunderna i den nordiska dieten är

  • Hemlagad mat, av färska råvaror
  • Tid att äta tillsammans, dagligen
  • Balanserade måltider, med säsongens grönsaker och fullkorn
  • Mindre portioner
  • Fisk minst två gånger i veckan
  • Vegetariskt minst två gånger i veckan
  • Vilt, kyckling eller kött högst tre gånger i veckan

Studier, bland annat vid Köpenhamns universitet 2014, har visat att vår traditionella nordiska kost är väl så hälsosam som medelhavsmat. Läs mer om den nordiska dieten.

Vad innehåller Cambridge-måltiderna?

Fullständiga innehållsdeklarationer för Cambrigde kostersättningar finns i menyn för Tjänster - Produkter

 

När behöver jag gå ner i vikt?

Vid ett för högt BMI, >25, och vid ett för stort midjemått (ca 88 cm för kvinnor, ca 94 cm för män) ökar hälsoriskerna. Bukfetma är betydligt skadligare för hälsan än om övervikten fördelas.

Vad betyder GI?

Glykemiskt Index (GI) är mått på livsmedels effekt på blodsockervärdet.

Blodsockervärdet höjs olika snabbt och olika länge. Mat som ger en snabb höjning av blodsockret har ett högt GI, medan mat som ger en långsam höjning har ett lågt GI. Att gå ner i vikt med GI-metoden innebär att man äter mat med lågt GI-värde, alltså mat som håller blodsockret på en jämn nivå. Som referens används vitt bröd som man har gett värdet 100. 

 

Vad är ketos?

Ketos är ett ofarligt tillstånd, när ketoner bildas. Ketos ökar fettförbränningen, då fett omvandlas i levern till ketoner och blir näring. Ketoner är energimolekyler i blodet. Ketos är ofarligt, och ska inte förväxlas med ketoacidos som kan inträffa för typ1-diabetiker.

Vad är ketoacidos?

Till skillnad från det ofarliga tillståndet ketos inträffas ketoacidos när inte tillräckligt med insulin har tillförts en typ1-diabetiker, och sjuklig insulinbrist uppstår med bland annat socker i urinen och högt blodsocker (>15).

Vad betyder LCHF?

LCHF betyder Low Carbohydrat - High Fat, och innebär att man i första hand äter sig mätt på kött, fisk, ägg, smör och grönsaker och undviker alla kolhydrater som pasta, ris, potatis och bröd.

Vad innebär Nyckelhålet?

Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet står för:
  • mindre och/eller nyttigare fett
  • mindre socker
  • mindre salt
  • mer kostfiber och fullkorn
  • Sötningsmedel eller godkända nya livsmedel och nya ingredienser med sötande egenskaper får inte ingå.
  • Olja och annat fett som används i produkterna får innehålla totalt högst 2 gram industriellt framställda transfettsyror per 100 gram olja/fett.
  • Livsmedel avsedda för barn under tre år får inte märkas med Nyckelhålet.
  • Märkningen är frivillig och gratis.
  • Producenten behöver inte anmäla användning av nyckelhålet.
  • Den livsmedelsproducent som använder Nyckelhålsmärkningen ansvarar för att reglerna följs.

Läs gärna artikel om Nyckelhålet.

Vad är midja-höft-kvot?

Midja-höft-kvot eller midja-stuss-kvot är ett kroppsmått som används vid en fysiologisk undersökning för att ge en uppfattning om bukfetma. Kvoten fås genom att man mäter midjans omkrets och delar den med höftens omkrets. En kvot > 1,0 för män eller > 0,8 för kvinnor innebär en ökad risk för komplikationer. (Källa: Wikipedia)

e-Hälsomyndigheten, vad händer där?

Bättre vård och omsorg med digitala verktyg.

 

Syftet med e-Hälsomyndigheten är effektivitet, nytta och kvalite för oss invånare och för personal. Myndigheten bildades den 1 jan 2014 och de:

 

Vad är IBS?

IBS står för ”irritable bowel syndrome” och innebär olika besvär från magtarmkanalen. För dem som drabbats kan det vara ett jobbigt handikapp, men det finns också behandlingar som kan göra att du mår bättre. 

 

Objekt: 1 - 18 av 18

Artiklar och mer fakta

Tvätta rent i blodkärlen

10.02.2015 16:26
Kroppseget protein håller blodkärlen ren   Nya forskningsrön visar att vi har en medfödd mekanism som ser till att våra blodkärl inte kalkar igen redan från livets början. Det är proteinet...

Svensk överläkare: Den blöta sanningen

30.01.2015 12:19
Tore Persson har fått titeln ”Pain in the ass” av Livsmedelsverkets förre generaldirektör. Han menar att det är den finaste titeln han fått! Detta är en fantastisk föreläsning med en svensk...

Rådgivarens roll och viktprogrammets delar

19.01.2015 14:38
Cambridge-rådgivarnas erfarenhet De allra flesta Cambridgerådgivarna har varit överviktiga själva och har egen erfarenhet av överviktsproblem och känslorna kring det. Att försöka gå ner i vikt på...

Mat och sömn vid skiftarbete

24.11.2014 21:45
Rätt mat vid rätt tid om du jobbar skift Människor med skiftarbete är en grupp som riskerar att få en störd dygnsrytm, som i sin tur kan leda till trötthet, nedstämdhet, övervikt, hjärt-kärlsjukdomar...

Vad ska man med Coca Cola till?

27.10.2014 21:37
Min ansats är att publicera endast det som är vetenskapligt visat.  Men beträffande drycken Coca Cola var följande text från Expressen i september 2014 så kul att det får bli ett...

Nyckelhålsmärkning

17.09.2014 17:42
Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet står för: mindre och/eller nyttigare fett mindre socker mindre salt mer kostfiber och fullkorn Livsmedel som märks med Nyckelhålet ska uppfylla vissa...

Vanligaste frågorna om Cambridge

15.09.2014 17:35
Vanliga frågor om viktprogrammet Med ”ren kur” och ”nivå1” avses nedan att du enbart äter Cambridge som komplett kostersättning.   Kan jag gå på ren kur/nivå1 och fortsätta träna? Lågintensiv...

Fakta om GI

08.09.2014 16:23
Glykemiskt Index (GI)   Glykemiskt Index (GI) är mått på livsmedels effekt på blodsockervärdet. Blodsockervärdet höjs olika snabbt och olika länge. Mat som ger en snabb höjning av...

General FAQ english version

08.09.2014 14:07
General frequently asked questions

Weight Program, eng

27.08.2014 15:48
Engelskspråkig version av Cambridge Weight Plan Sole Source (Ren kur / Nivå 1) There's no calorie counting or food groups to combine, no weighing and measuring and no books or recipes to follow....
<< 1 | 2 | 3 >>

Kort om Cambridge

Cambridge University startade utvecklingen av produkten 1970

Produkten har testats på universitetssjukhus världen över

Ett hundratal sjukhusstudier har gjorts

I Sverige har produkten funnits sedan 1994

Cambridge är originalet VLCD (very low calorie diet)

Shakes och Bars är glutenfria (soppor innehåller gluten)

Produkten ger hela dagsbehovet av alla näringsämnen

Nivå 1 (sk. ren kur) ger viktminskning ca 1,5-4 kg/vecka

Nivå 1 innehåller 473-476 kcal/dag

Produkten påverkar inte ämnesomsättningen