Fakta om GI
Glykemiskt Index (GI)
Glykemiskt Index (GI) är mått på livsmedels effekt på blodsockervärdet.
Blodsockervärdet höjs olika snabbt och olika länge. Mat som ger en snabb höjning av blodsockret har ett högt GI, medan mat som ger en långsam höjning har ett lågt GI. Att gå ner i vikt med GI-metoden innebär att man äter mat med lågt GI-värde, alltså mat som håller blodsockret på en jämn nivå. Som referens används vitt bröd som man har gett värdet 100.
Några fördelar
En jämn nivå innebär att sötsuget minskar, vilket i sin tur underlättar för att gå ner i vikt. Du känner dig piggare och friskare. Ofta har mat med lågt GI-värde mycket fibrer. Dieten kan minska risken för personer med övervikt och diabetes att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.
Några nackdelar
Det är svårt att hålla reda på alla tabeller med olika matvaror och deras GI-värde. Ett lågt GI innebär inte heller att maten är hälsosam. Man måste även ta med andra saker i beräkningarna, som t.ex kaloriantal. Hela måltidens innehåll av energi, fett och protein kan påverka GI-värde och blodglukossvar. GI-värdet för enskilda livsmedel kan därför i vissa fall vara vilseledande.
Lågt GI
Exempel på livsmedel med GI <55 är baljväxter och pasta. Torkad frukt som aprikos och persika har lågt GI medan russin och blandad torkad frukt medelhögt GI, 56–60. För andra produktgrupper som bröd, müsli och ris finns produkter med både lågt, medelhögt, 55–69, och högt, >70, GI. Värdena baseras på tester gjorda på friska vuxna försökspersoner med standardiserad metodik (glukos som standard) (Foster-Powell et al. 2002; Henry et al. 2005).
Högt GI
Höga värden har vitt bröd (utgångspunkten 100), knäckebröd, snabbmakaroner, potatismos, läsk, frukostflingor, banan, vindruvor, chips, kakor, godis.