Ger glutenfritt risk för diabetes?
Glutenfri kost ökar risken för diabetes 2
Om du har drabbats av glutenintolerens så undvik mat som innehåller gluten. Men: Risken att utveckla typ 2-diabetes är betydligt större om du har undvikit produkter som innehåller gluten. Det är slutsatsen av en stor studie som ett forskarteam från Harvard University står bakom.
Under 30 år har forskarteamet följt 199 794 personer som regelbundet fått svara på frågor om sina kostvanor och sin hälsa.
4.24 million person-years of follow-up from 1984-1990 to 2010-2013,
15 942 av testpersonerna typ 2-diabetes. Analyser av resultaten visar att bland de som bara åt fyra gram gluten varje dag var risken att få diabetes 13 procent större. Risken var lägst för dem som åt cirka 12 gram gluten om dagen. En genomsnittsperson äter cirka 7 gram gluten om dagen, visar studien. Det är cirka två brödskivor.
Samtidig visar studien att de personer som äter minst gluten också får i sig färre kostfiber, något som annars kan förebygga diabetes. Men i studien har man inte tagit hänsyn till bristen på kostfiber i de 13 procenten, utan bara brist på gluten.
Studien har inget svar på varför brist på gluten kan leda till diabetes. Det behövs mer forskning som också kan underbygga det här projektet.
Gluten är ett protein som särskilt finns i vete, råg och korn. Det är bland annat den som gör att en knådad deg elastisk.
American Heart Association's Epidemiology and Prevention / Lifestyle and Cardiometabolic Health 2017 Scientific Sessions