Kall pasta bättre än varm

08.02.2017 21:09

Kall pasta ger färre kolhydrater

Med det här enkla knepet kan du förbättra hälsan nästa gång du äter pasta och potatis.

När stärkelsen i pasta, potatis och andra kolhydratrika livsmedel bryts ner i din mage, ombildas den snabbt till socker som gör dig fet och ökar risken för typ 2-diabetes.

Men med ett mycket enkelt knep kan du reducera kaloriinnehållet och samtidigt göra den mycket sundare. Det enda du behöver göra är att kyla maten efter tillagning.

Stärkelse omvandlas till nyttigt fett

När potatis och pasta kyls ner kommer några av de långa sockerkedjorna, som stärkelsen består av, att ombildas till resistent stärkelse som inte bryts ner till socker i tarmen som vanlig stärkelse.

Istället fortsätter stärkelsen till tjocktarmen, där mikrofloran ombildar den till nyttiga fettämnen som tas upp i blodet och det är bra för din hälsa. Det sunda fettet förebygger nämligen en lång rad hjärt-kärlsjukdomar. En annan hälsobonus av den resistenta stärkelsen är att den har samma effekt som fibrer som hjälper din mage.

Förebygger typ 2-diabetes

Den resistenta stärkelsen innebär även att den kalla pastan och potatisen från igår får ett lägre glykemiskt index. Det är en stor fördel för hälsan. När de kalla kolhydraterna omsätts i tarmen ger de ett stabilare blodsocker och det är bra för att förebygga typ 2-diabetes. Den sjukdomen kan uppstå när man äter för mycket socker och snabba kolhydrater som får blodsockret att höjas snabbt.

Färre kalorier efter nedkylning

Det är inte bara din hälsa som har glädje av de kalla kolhydraterna. Du får exempelvis fem procent färre kalorier när du kyler den kokta potatisen, framför att äta den varm. I en portion på 250 gram potatis, vilket motsvarar ca fyra kalla potatisar, sparar du ca 20 kcal.

 

Källa: Illvet.se Anders Ejbye-Ernst