Livsmedlet viktigare än fetthalten

14.04.2015 16:17

Livsmedlet viktigare än fetthalten!

Ny forskning från Lunds universitet:

Konsumtion av fet yoghurt, fil och ost var kopplad till minskad risk för typ 2-diabetes med så mycket som en femtedel. Hög köttkonsumtion var däremot kopplad till en ökad risk. Resultatet antyder att man inte ska stirra sig blind på fett utan mer tänka på vilka livsmedel man äter. Många livsmedel kan samtidigt innehålla komponenter som är mer eller mindre gynnsamma för hälsan, och det är summan som räknas.

Resultaten som nu publiceras i den vetenskapliga tidskriften “American Journal of Clinical Nutrition” är i linje med tidigare matvanestudier som indikerat samband mellan hög konsumtion av mejeriprodukter och minskad risk för typ 2 diabetes. Däremot visar den nya studien att det var de som åt just feta mejeriprodukter som hade minskad risk.

– De som åt mest feta mejeriprodukter hade 23 procent lägre risk att insjukna i typ 2-diabetes jämfört med de som åt minst. Hög köttkonsumtion var kopplad till ökad risk för typ 2-diabetes oberoende av köttets fetthalt, säger Ulrika Ericson som gjort studien.

 

Forskarna har studerat matvanorna hos 27 000 personer i åldern 45 till 74 år. Deltagarna gick med i studien “Malmö Kost Cancer” i början av 1990-talet då de bland annat uppgav vad de åt.


Tjugo år senare hade drygt tio procent, 2 860 personer, insjuknat i typ 2 diabetes.

 

De flesta studier har visat att de som äter mycket kött har större risk att insjukna i typ 2-diabetes, medan de som äter mycket mejeriprodukter verkar ha lägre risk. Forskarna utesluter dock inte att andra komponenter i till exempel yoghurt och ost kan ha haft betydelse för våra resultat. De har tagit hänsyn till många kost- och livsstilsfaktorer, såsom fermentering, kalcium, D-vitamin och fysisk aktivitet. Dessutom kan olika kostkomponenter interagera med varandra.

Källa:

Text: SARA LIEDHOLM

Publicerad 

 Nyhet från Diabetesportalen.se, 10 april 2015