Nya regler om Nyckelhålsmärkning
En av de viktigaste nyheterna är att salthalten sänks i många livsmedelsgrupper, bland annat färdigrätter, bröd och margarin.
Många färdigrätter innehåller väldigt mycket salt, ibland kan en färdigrätt bidra med hela den rekommenderade mängden. Väljer man istället en Nyckelhålsmärkt variant får man i sig betydligt mindre salt, säger Anette Jansson, dietist på Livsmedelsverket. Det har också införts krav på högsta salthalt i kött- och charkprodukter och fisk- och fiskeriprodukter, vilket inte funnits tidigare.
Med de nya reglerna får ännu fler livsmedel Nyckelhålsmärkas, om de uppfyller kraven. Det är till exempel osaltade nötter och jordnötter, eftersom de bidrar med många viktiga mineraler och nyttiga fetter. Även fullkornsris får nu märkas med Nyckelhålet liksom färdiglagad mat som inte är en hel måltid, till exempel grönsaksgratäng. Hela måltider har även tidigare fått märkas med Nyckelhålet.
Källa: Livsmedelsverket.se
Nyckelhålet betyder mindre socker och salt, mer fullkorn och fibrer samt nyttigare eller mindre fett.
Tyvärr säger det ingenting om alla de tillsatser i form av E-ämnen som kan innebära att livsmedlet verkligen inte är nyttigt.