Nyckelhålsmärkning

17.09.2014 17:42
Livsmedelsverkets symbol Nyckelhålet står för:
  • mindre och/eller nyttigare fett
  • mindre socker
  • mindre salt
  • mer kostfiber och fullkorn

Livsmedel som märks med Nyckelhålet ska uppfylla vissa villkor för fett, salt, socker och kostfiber. Nyckelhålssymbolen kan användas på 25 olika grupper av livsmedel och villkoren är olika för olika grupper. De detaljerade reglerna finns i Livsmedelsverkets föreskrift LIVSFS 2009:6 och i en vägledning. I Sverige fanns 2010 omkring 2 500 nyckelhålsprodukter på marknaden (Norge 500-600 st och Danmark 500 st).

 
Allmänna bestämmelser för Nyckelhålet enligt Livsmedelsverket 2014
  • Sötningsmedel eller godkända nya livsmedel och nya ingredienser med sötande egenskaper får inte ingå.
  • Olja och annat fett som används i produkterna får innehålla totalt högst 2 gram industriellt framställda transfettsyror per 100 gram olja/fett.
  • Livsmedel avsedda för barn under tre år får inte märkas med Nyckelhålet.
  • Märkningen är frivillig och gratis.
  • Producenten behöver inte anmäla användning av nyckelhålet.
  • Den livsmedelsproducent som använder Nyckelhålsmärkningen ansvarar för att reglerna följs.
Hjälper märkningen oss?

Reglerna är gamla. Ny forskning har tillkommit som också bör utgöra underlag för märkningen. En uppdatering av reglerna är utlovad, med bland annat ännu mindre salt och ännu mindre socker. Att lägga märke till är lightprodukten ProActiv Becel - margarin som marknadsförs med kolesterolsänkande effekt - har tappat sin nyckelhålsmärkning. (Becel sponsrade tidigare Hjärt-Lungfonden mot att de fick använda fonden logga på margarinaskarna.)

Ibland är lightprodukterna till och med mindre hälsosamma än den vanliga mat som de ersätter, med sina tillsatser i form av E-medel, socker och salt. Först när lightprodukter granskas och värderas inte bara utifrån fettprocent utan även utifrån de tillsatser som skett till den annars smaklösa produkten kan sägas att märkningen hjälper oss konsumenter att välja hälsosammare mat.