Typ 2 diabetes och fetma - Vad vet vi egentligen?

15.10.2016 11:40

Typ 2 diabetes och fetma – vad vet vi?

Sociala och ekonomiska faktorer har lett till en dramatisk ökning av typ 2-diabetes och fetma över hela världen. I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science redogör Paul Franks professor vid Lunds universitet och Mark McCarthy professor vid universitetet i Oxford för vad vi vet om den verkliga orsaken och samspelet mellan arv och livsstil.

Paul Franks

Miljö- och livsstilsrelaterade faktorer som stör cellulära och fysiologiska processer kan påverka individens risk att utveckla sjukdom genom att de aktivt eller reaktivt påverkar arvsmassans funktion. Exakt hur dessa processer fungerar vet vi inte idag, men det finns mycket som talar för skräddarsydda behandlingar i framtiden, säger Paul Franks.

Tidigare forskning har kretsat kring enskilda kostkomponenter och vilken kosthållning som skulle vara bäst för att minska risken för fetma och typ 2-diabetes, men hittills har inga studier bevisat att en diet skulle vara bättre än någon annan för varaktig viktminskning eller minskad risk för typ 2-diabetes. Författarna anser sig inte heller finna stöd för den vanliga uppfattningen att extra tillskott av D-vitamin skulle ha någon inverkan på blodsockernivån och därmed risken för typ 2-diabetes.

 

Tarmflorans påverkan på fetma och typ 2-diabetes

Intresset för tarmfloran och hur den kan kopplas till fetma och typ 2-diabetes har exploderat.

– Flera studier har visat skillnader i bakteriesammansättningen i tarmfloran mellan friska och personer med fetma och typ 2-diabetes, men vi vet inte vad som är orsak och verkan, säger Mark McCarthy.

– Dessutom har såväl hög som låg födelsevikt kopplats till typ 2-diabetes senare i livet. Det verkar som om sambandet speglar det komplexa samspelet mellan genetiska variationer hos både mamman och fostret tillsammans med tiden i livmodern.

Den stora utmaningen är att förstå vad som leder till typ 2-diabetes och fetma och varför det blivit så vanligt de senaste 40-50 åren. – Vi har en ytlig kunskap om det. Delvis beror det på den västerländska livsstilen. Vi vet också att det finns ett hundratal genvariationer inblandade och vi vet att det har att göra med hur insulin fungerar och hur insulin produceras, men utöver det har vi egentligen ingen komplett bild av hur det hänger ihop, säger Mark McCarthy.

Källa: Utdrag ur aktuellt om Vetenskap och Hälsa, publ 2016-10-11 Text: SARA LIEDHOLM